Hulp
2002-2022

20 jaar
Hulp
‘Samen iets gezonds op tafel zetten’
‘Samen iets gezonds op tafel zetten’

Twee volle vrachtwagens groenten en fruit per week.

 ‘Samen iets gezonds op tafel zetten’

Bakker Barendrecht is één van de grootste groente- en fruitbedrijven van Nederland. Zij zorgen ervoor dat bij een grote landelijke supermarktketen dagelijks de allerbeste groenten en fruit in de winkels ligt. Het bedrijf werkt dagelijks met zo’n 1,4 miljoen kilo aan versproducten afkomstig van bijna 400 vaste telers uit binnen- en buitenland.

Bij Bakker Barendrecht wordt er alles aan gedaan om voedselverspilling tegen te gaan. Groente en fruit dat om welke reden dan ook hun weg naar de klanten niet vindt, wordt bijvoorbeeld verkocht aan bedrijven die deze verwerken in een andere vorm, zoals diepgevroren of als sap. Met enige regelmaat zijn er ook producten over die Bakker niet meer via de vaste kanalen kan verkopen, maar wel geschikt zijn voor consumptie binnen korte termijn. Deze producten worden geleverd aan voedselbanken, waaronder die in Rotterdam.

Operationeel Inkoper Kevin Bijl is onze contactpersoon bij Bakker. Hij houdt precies bij wat er opgehaald kan worden en zorgt dat het elke dinsdag en woensdag klaarstaat. Want vaste prik, op die dagen rijden onze chauffeurs Marinus of Jaap naar Ridderkerk om het beschikbare groente en fruit in te laden. Zij leveren al dat lekkers af op onze verzamellocatie aan de Keileweg of gaan rechtstreeks naar de uitdeelpunten. Kevin is maar wat trots dat zijn bedrijf mede zorg draagt voor een gezonde invulling van de voedselpakketten. En dat al, nou ja, bijna twintig jaar.

Een gezamenlijk jubileum, dus?

“Ja, ik denk dat Bakker vanaf het begin betrokken was bij Voedselbank Rotterdam. We steunden al wat lokale initiatieven, en na de officiële oprichting van jullie stichting vonden we het logisch ook Rotterdam te bevoorraden.”

Vertel, wat is Bakker voor bedrijf?

“Bakker is opgericht in 1930 en uitgegroeid tot één van de grootste groente- en fruitbedrijven van Nederland. Intussen zijn we in Nederland met zo’n 800 medewerkers. Bakker heeft ook vestigingen in België en Tsjechië en is onderdeel van het wereldwijd opererende Greenyard.” 

Mooie natuurproducten dus!

“Zeker weten! Groenten en fruit blijft een natuurproduct met wisselingen in vraag én in aanbod. Zo zullen er in de zomer bijvoorbeeld meer paprika’s beschikbaar zijn en worden spruiten vooral in de wintermaanden geoogst. Hoe goed wij ook ons best doen vraag en aanbod op elkaar aan te sluiten, zal er regelmatig iets overblijven.”

Ah, vandaar dat onze voedselpakketten soms wekenlang tomaten of uien bevatten.

“Precies. In de periode dat er veel tomaten worden geoogst, blijven er verhoudingsgewijs meer over. Ik overleg dan altijd eerst met jullie planner, Hans Verkade, wat er gebruikt kan worden in de pakketten en of jullie wel voldoende (geconditioneerde) opslagruimte hebben. Zeker fruit moet goed gekoeld bewaard blijven. Sowieso beoordelen we hier eerst of de producten nog van voldoende kwaliteit zijn. Met overrijpe bananen kunnen jullie bijvoorbeeld ook niks.”

Hoe ervaar jij de samenwerking?

“Ik kom zelf uit deze regio en als ik over armoede hoor, gaat me dat echt aan het hart. Zeker sinds ik jullie voor het eerst heb bezocht op locatie. Zoveel mensen die het moeilijk hebben! Ja, mijn ogen zijn nu echt geopend. Zo probeer ik ook kennis te leveren. Ik werk al bij Bakker sinds mijn 19e en heb ondertussen veel ervaring opgedaan. Over opslag, kwaliteit, planning en noem maar op. Als ik dus iets zie wat beter kan bij de Voedselbank, vertel ik dat gewoon. Bij welke temperaturen moet je bepaalde producten bewaren bijvoorbeeld. En hoe zorg je dat de kratten niet kwijtraken, daar zit namelijk statiegeld op.”

Nog eens twintig jaar?

“Natuurlijk blijft het voorkomen van verspilling bij ons altijd voorop staan. Wat er over is een zo goed mogelijke bestemming geven, zal daarnaast een belangrijk uitgangspunt blijven. En het is mooi dat we op die manier kunnen helpen om iets gezonds op tafel te zetten.”

Lees ook