FAQ

FAQ

Om hulp vragen werkt bevrijdend.

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over Voedselbank Rotterdam, een voedselpakket, de uitgiftepunten en hoe je cliënt of vrijwilliger kunt worden.

Algemeen

Voedselbank Rotterdam, waaronder ook het regionaal distributie centrum valt, levert elke week 6300 huishoudens voedsel in de regio Rotterdam.

Er werken ongeveer 360 vrijwilligers bij Voedselbank Rotterdam.

Heb je een klacht, stuur dan een brief of e-mail naar de klanten administratie.
E-mail: aanvragen@voedselbank.nl
Adres: Keileweg 65A, 3029BR Rotterdam
Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

Voedselpakket

Een voedselpakket is een boodschappentas gevuld met, door de client zelf, uitgekozen voedsel. Zo kunnen de clienten zelf hun voedselpakket uitzoeken in onze Voedselbank supermarkten. Het voedsel is gedoneerd door bedrijven of particulieren en komt vaak voort uit een overschot. Het pakket is een aanvulling op je eigen boodschappen en dus geen vervanging hiervoor. Een voedselpakket is enkel bedoeld voor mensen die het écht nodig hebben.

De Voedselbank kan alleen voedsel aanbieden dat via donaties is ontvangen. Met een voedselpakket eet je dus wat de pot schaft. Binnen ons aanbod doen we er alles aan om een zo gevarieerd mogelijk voedselpakket samen te stellen.

Helaas is het voor ons nog niet haalbaar om persoonlijke voorkeuren mee te nemen in ons logistieke proces.

THT staat voor tenminste HOUDBAAR tot.
TGT voor te GEBRUIKEN tot.
De THT-datum staat op producten die niet snel bederven en geeft aan wanneer de kwaliteit achteruit zou kunnen gaan. Vaak is dit echter nog wel veilig te eten.
De TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten en moet dus letterlijk genomen worden. Tenzij producten ingevroren zijn, dan kunnen ze langer bewaard worden.
Je kunt de de houdbaarheid criteria nalezen op de pagina “Houdbaarheid voedsel”.

Ja. We zijn gecertificeerd o.g.v. voedselveiligheid (HACCP) en worden jaarlijks gecontroleerd.

Af en toe. Sommige producten die de THT (Tenminste Houdbaar Tot)-datum bereikt hebben, zijn niet meer geschikt voor verkoop, echter nog prima geschikt voor consumptie. Ook ingevroren producten kunnen langer houdbaar zijn dan de THT (Tenminste Houdbaar Tot)- of TGT (Te Gebruiken Tot)-datum aangeeft. Bij het uitdelen van deze producten leven wij strenge regels na. Je kunt de de houdbaarheid criteria nalezen op de pagina “Houdbaarheid voedsel”.

Cliënt worden

Je komt in aanmerking wanneer je besteedbaar bedrag lager is dan de norm. Het besteedbaar bedrag is wat u overhoudt na uw financiële verplichtingen. De norm (2024) is € 200,- als basisbedrag vermeerderd met € 115,- per persoon. U mag dus maximaal € 315,- te besteden hebben voor een huishouden van 1 persoon. Voor elke volwassene of kind extra, komt daar € 115,- euro bij.

Let wel: De voedselbank telt misschien niet alle kosten mee die u maakt. Uw berekening kan dus afwijken van de onze.

Meer informatie vind je op de pagina “Hulp nodig?”.

Het aanvragen van een voedselpakket kan alleen via een hulpverlenende instantie.

Waarom? Dit komt omdat Voedselbank Rotterdam verder gaat dan voedsel uitdelen. Wij bieden tijdelijke noodhulp in de vorm van voedsel, maar helpen ook door samen met hulpverlenende instanties de oorzaak van het probleem aan te pakken. Dit kan een simpele ingreep zijn zoals het aanvragen van een aanvullende uitkering (zodat u weer zelf voldoende middelen heeft), maar kan ook inhouden dat u een schuldhulptraject in zal moeten.

De VraagWijzer is een gratis loket van gemeente Rotterdam waar burgers terecht kunnen voor allerlei vragen over juridische zaken, gezondheid of geld. Zij verwijzen u door naar een passende hulpverlener, die u helpt om een aanvraag (of evaluatie) voor de Voedselbank in orde te maken.

Doneren

Een donatie in de vorm van geld kun je doen via onze “Doneer geld” pagina.
Neem voor grotere giften contact op met de afdeling voedsel- en fondsenwerving via werving@voedselbank.nl, bel: 010 - 727 10 70, of maak gebruik van het contactformulier.
Ook kunt u voedsel of spullen doneren aan ons. Alvast bedankt voor uw gift!

Groot, klein, eenmalig of maandelijks, het maakt niet uit. Elke donatie is er één en elke donatie wordt gewaardeerd. Doneer hier.

Vul dit formulier in om je donatie stop te zetten.

Gebruikte spullen vinden een tweede leven in onze kringloopwinkel Keigoed. De opbrengsten van de kringloopwinkel gaan 100% naar Voedselbank Rotterdam.

Kringloop Keigoed vind je aan de Keileweg 65A, achterop het terrein. De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag tussen 09:00 en 15:00. Heb je vragen over bijzondere goederen of wil je een groot aantal spullen doneren, bel dan even naar 010 – 727 10 79, stuur een mailtje naar keigoed@voedselbank.nl, of loop eens gezellig naar binnen!

Via de volgende link komt u op de website van Kringloopwinkel Keigoed.

Heb je voedsel dat je wilt doneren aan de Voedselbank? Stuur dan een mailtje naar de afdeling voedsel- en fondsenwerving via werving@voedselbank.nl, bel: 010 - 727 10 70, of maak gebruik van het contactformulier.
Let hierbij goed op de houdbaarheidsdatum. We nemen enkel (lang) houdbare producten aan.

Er is zeker een mogelijkheid om geld of een cheque te doneren, maar ook een donatie in de vorm van voedsel, arbeid of producten wordt erg gewaardeerd. Neem voor de zekerheid contact op met de afdeling voedsel- en fondsenwerving via werving@voedselbank.nl, bel: 010 - 727 10 70, of maak gebruik van het contactformulier.

De Voedselbank is een Algemeen Nut Beogende Instelling, wat voordeel oplevert wanneer u geld schenkt, u kunt er dan aftrek voor krijgen in uw aangifte inkomstenbelasting. Het ANBI-nummer is 812890541 t.n.v. Stichting Voedselbank Nederland, regio Rotterdam.

WAAR WERKEN WE NAARTOE?

Voedselbank Rotterdam zit middenin een transitieproces: we willen van 30 uitdeelpunten naar 4 à 5 supermarkten. Dus in plaats van cliënten een kant-en-klaar voedselpakket te overhandigen, mogen zij hun producten (ook non-foods) kiezen in een zelfbedieningswinkel. Humaner en meer op maat. Onze eerste supermarkt aan de Mathenesserweg is een feit. En een succes! Op dit moment werken we hard aan de opening van een tweede locatie, in Rotterdam-Zuid. Deze wordt nog groter is en kan dus meer cliënten ontvangen. 

WAT KUN JIJ DOEN?

Voedselbank Rotterdam koopt geen voedsel. We werken enkel met gedoneerde producten. Alle voedingsmiddelen worden geworven door onze eigen afdeling Werving en door de Nederlandse koepelorganisatie. Vervolgens verzamelen we alles in onze loods.  Dankzij vries- en koelcellen kunnen we hier ook versproducten tijdelijk opslaan. Op deze manier verwerken we wekelijks zo’n 80.000 kg voedsel. Veel ja, maar nog steeds te weinig voor het groeiend aantal hulpbehoevenden. Daarom doen wij een beroep op jou. Dankzij de nieuwe supermarkten kunnen we ook meer non-food producten uitdelen. Food of non-food producten die jij of jouw bedrijf over heeft, komen wij graag ophalen. Dit kan een eenmalige donatie zijn, of bijvoorbeeld een wekelijkse donatie.

WAAR GAAT JOUW DONATIE NAARTOE?

Kleine donaties en de meeste non-food gaan rechtstreeks naar de supermarkten. Gaat het om grotere hoeveelheden, dan worden  de producten in de loods verzameld, eventueel uitgepakt, omgepakt en gesorteerd. Met jouw gift kunnen wij de voedselpakketten aanvullen en dus ook ons nieuwe winkels! De voedselpakketten gaan naar 25 Rotterdamse uitdeelpunten. Op beide locaties kunnen hulpbehoevende hun voedsel, of non-food, ophalen.

WELKE PRODUCTEN KUN JE AANLEVEREN?

Zoals te verwachten, stellen we eisen aan de producten die gedoneerd worden. Deze leven we nauwlettend na. Logisch, want daarmee beschermen we de gezondheid van onze cliënten. Denk daarbij aan de THT (tenminste houdbaar tot) en de TGT (te gebruiken tot) data.  Ook controleren we de temperatuur van verkoelde producten en checken we of het label de juiste informatie bevat.

Als je hier graag meer informatie over zou willen ontvangen, mail dan terug naar vbrwerving@voedselbank.nl

HOE ZIET ONZE SAMENWERKING ERUIT?

Ja, jij of jouw bedrijf kan voedsel doneren aan Voedselbank Rotterdam! Dan help je mee aan de bestrijding van armoede én verspilling.  Super natuurlijk, maar wat kun je dan concreet verwachten? Stap 1 is het melden van jouw donatie. Bel of mail daarvoor met de afdeling lokale voedselwerving. Stap 2 is het bepalen van een ophaal- of aflevermoment. Als u de tijd heeft om het bij de winkels af te leveren dan is dat voor ons het beste, anders kunnen wij ook langskomen om het op te halen. Tot slot vragen wij om een verklaring van veilig voedsel bij elke zending. In dit document geef je onder meer aan wat de THT-datum van de producten is en met welke temperatuur ze jouw locatie verlaten. Met dit document kunnen we samen de voedselveiligheid in de verdere keten borgen.

CONTACT

Als je nog vragen hebt, stel die dan gerust! Niet twijfelen, maar doen! Hopelijk horen wij snel van je. Alvast bedankt.

Afdeling Lokale Voedselwerving

vbrwerving@voedselbank.nl

+31 (0) 638170527

Vrijwilliger worden

Als je vrijwilliger wilt worden bekijk dan de pagina “Word vrijwilliger”. Je kunt ook bellen of mailen naar de afdeling Personeelszaken of natuurlijk langskomen bij ons filiaal.
Tel: 010-727 10 71, maandag t/m vrijdag tussen 09:30 en 14:00
E-mail: personeelszaken@voedselbank.nl
Adres: Keileweg 65A, 3029BR Rotterdam
U kunt ook gebruik maken van het contactformulier.

Het is mogelijk om eenmalig te helpen bij een supermarkt inzamelingsactie, bekijk hiervoor de pagina “Acties”.

Nee. Wel is er een tegemoetkoming voor reiskosten.

Uitgiftepunten

Er zijn ruim 30 uitdeelpunten verspreid over Rotterdam (veelal kerken) waar de voedselpakketten afgehaald kunnen worden door de klanten van Voedselbank Rotterdam.

Rotterdam is opgedeeld in vier zones:

  • Noordwest: deelt uit op dinsdag.

  • Zuidoost: deelt uit op woensdag.

  • Noordoost: deelt uit op donderdag.

  • Zuidwest: deelt uit op vrijdag.

Jouw inzet kunnen wij hard gebruiken en wordt enorm gewaardeerd! Echter zijn wij meer op zoek naar vrijwilligers dan naar nieuwe uitgiftepunten. Uiteraard kun je voor vragen altijd even bellen of mailen naar de afdeling Personeelszaken.
Tel: 010-727 10 71, maandag t/m vrijdag tussen 09:30 en 14:00
E-mail: personeelszaken@voedselbank.nl
Adres: Keileweg 65A, 3029BR Rotterdam
U kunt ook gebruik maken van het contactformulier.