Mensen
2002-2022

20 jaar
Mensen
Directeur Rob Boswinkel
Directeur Rob Boswinkel

Directeur Rob Boswinkel

‘De organisatie handen en voeten geven’

Onze voedselbankvrijwilligers laten Rob Boswinkel elke dag weer versteld staan. De gedrevenheid waarmee zij bergen werk verzetten, ontroert. Door de bijbehorende organisatorische en financiële processen verder te stroomlijnen, wil de directeur de impact van hun werk vergroten.

Professionalisering. Ook Rob neemt deze managementterm in de mond als het om de voedselbank gaat. Gelukkig gooit hij er gelijk een voorbeeld in, dicht bij de praktijk. “Toen ik hier zes jaar geleden begon, werden alle voedselpakketten op één dag klaargemaakt. Er stonden dan zo’n 80 mensen aan de band om 3500 kratten te vullen, een gekkenhuis. En gewoon tot ’s avonds laat doorgaan, hè. Want de volgende dag zouden de kratten worden opgehaald bij de verschillende uitdeelpunten en dan wilde je niemand teleurstellen.”

Meer structuur

Natuurlijk kregen de vrijwilligers dat elke donderdag weer voor elkaar. Mede dankzij hun tomeloze inzet en enthousiasme. Maar echt handig vond Rob deze werkwijze niet. “Door al het voedsel op één dag te verdelen, liepen we bijvoorbeeld heel veel producten mis. Vooral vers. Verse etenswaren kun je namelijk maar kort bewaren.” Onder leiding van de nieuwe directeur (zelf ook vrijwilliger) werd de structuur daarom aangepast.  “Voortaan verspreidden we het inpakken en uitrijden over vier dagen. Op die manier konden we de arbeidspiek wat afvlakken en de omloopsnelheid van voedingsmiddelen verhogen. Dat zorgde voor veel rust in de tent.”

Juiste mensen op de juiste plek

Klinkt allemaal erg zakelijk. “Inderdaad”, beaamt Rob. “Je moet ook niet vergeten dat Voedselbank Rotterdam een grote organisatie is. Er werken hier zo’n 600 vrijwilligers die samen 6300 huishoudens van voedsel voorzien. Elke week gaat er 80.000 kilo levensmiddelen door onze handen met een totale waarde van een kwart miljoen euro. Dat vraagt om zorgvuldigheid, een efficiënte bedrijfsvoering en een solide financieel beleid.” Het is de directeur dan ook veel aan gelegen om kundige mensen om zich heen te verzamelen. Ook dat was één van zijn speerpunten de afgelopen jaren. Ga er maar aan staan, want hoe breng je al die verschillende, onbetaalde expertises bijeen? “Vaak is het zoeken, maar gelukkig zijn er altijd mensen die hun tijd en ervaring willen inzetten voor het ‘goede doel’.”

Lege koelkast

Zelf reageerde hij destijds op een advertentie in de krant. “De voedselbank zocht een Algemeen Manager en ik had tijd over. Waarom juist deze vrijwilligersorganisatie? Tja, ik ben van huis uit levensmiddelentechnoloog en combineer die kennis graag met mijn bestuurlijke kwaliteiten. Beide eigenschappen kan ik op deze plek kwijt.” Daarnaast speelt er nog een meer persoonlijke drijfveer. In het begin van zijn werkzame leven startte Rob namelijk een eigen bedrijfje dat niet goed van de grond kwam. “Ik zal niet zeggen dat ik honger leed, maar ik weet wel hoe het is om voor een lege koelkast te staan. Hoe verlammend het werkt om enkel bezig te zijn met het overleven van de dag. Een organisatie als de voedselbank ontzorgt mensen en geeft hen de ruimte om zich op de toekomst te richten. Met mijn inzet hoop ik hun ellende iets te verzachten.”

Toekomstgericht

Ondanks de stappen die al gezet zijn, is de directeur voorlopig nog niet klaar. Armoede is van alle tijden en zal ook niet zomaar verdwijnen. “Dat bewijst ons jubileum maar al te goed. Twintig jaar voedselhulp is natuurlijk alles behalve een feest. Het is zeer triest. Ik zie het dan ook meer als een moment om onze vrijwilligers -van toen en nu- te bedanken. Een positieve impuls om er weer samen tegenaan te gaan.”

De komende jaren staan twee grote projecten centraal”, vervolgt hij. “We willen het aantal Voedselbank Supermarkten uitbreiden. Er is nu één winkel operationeel en hopelijk kunnen we er nog vier à vijf realiseren. Daarnaast zijn we op zoek naar nieuwe behuizing. Een duurzame locatie waar we zowel het DC als het kantoor kunnen onderbrengen.”

Handen nodig

Ondertussen gaat het voedsel inzamelen en uitdelen gewoon door. Ontwikkelingen als oorlog, inflatie en hoge energieprijzen maken dat steeds meer mensen een (tijdelijk) beroep moeten doen op voedselhulp. Rob en alle vrijwilligers zetten de zeilen bij. Ben jij ook geïnspireerd geraakt en wil je meehelpen? Kijk dan zeker eens op onze vacaturesite.

Lees ook