Armoede
2002-2022

20 jaar
Armoede
Coronaperiode: meer cliënten en meer donaties
Coronaperiode: meer cliënten en meer donaties

Corona deed het aantal mensen dat bij de voedselbank aanklopte, flink stijgen.

Eind 2020 maakten zo’n 93 duizend Nederlanders gebruik van de voedselbank. Een stijging van 7,2 procent. Rotterdam was koploper. Het aantal kinderen tot en met 17 jaar dat voedselhulp kreeg steeg zelfs met 9,3 procent: tot 36.858 huishoudens. Parallel daaraan stegen ook de donaties. Nieuwszender Rijnmond interviewde Rob Boswinkel van Voedselbank Rotterdam over deze cijfers.

Voorjaar 2021- archief Rijnmond. “Net na het begin van de lockdown in 2019, bleef het aantal hulpvragen nog wat achter door het snel ingrijpen van de gemeente Rotterdam. Maar eind 2020 zijn er zoveel mensen hun inkomsten kwijtgeraakt, dat ook hier het aantal gestaag is toegenomen”, zegt Boswinkel.

Qua aanbod van voedsel redt de voedselbank het wel, voegt Boswinkel er aan toe. De problemen zitten vooral op het vlak rond de praktische uitvoering. “Hebben we wel genoeg vrijwilligers en kunnen we al die pakketten wel vervoeren?”

Donaties

De Rotterdamse voedselbank wordt sinds de coronacrisis overstelpt met donaties. De stichting heeft daardoor voor het eerst in jaren een reserve die zo groot is als de kosten die ze normaal gesproken in één jaar maken, vervolgt directeur Rob Boswinkel. "Dat is heel prettig, want je weet niet wat voor consequenties de coronacrisis verder nog met zich mee gaat brengen."

Uit de onlangs gepubliceerde jaarrekening van de Nederlandse voedselbanken over 2020 blijkt dat er 10,7 miljoen euro binnenkwam, waar gerekend was op 2 miljoen. "Dat heeft schijnbaar te maken met het feit dat in de coronacrisis meer mensen een beroep deden op de Voedselbank, dit daardoor in het nieuws kwam en bij veel mensen toch een snaar heeft geraakt", zegt Boswinkel. "Het zijn bedrijven die doneren, maar we hebben ook forse donaties ontvangen van particulieren die anoniem willen blijven. Het gaat om kleine bedragen van individuen tot aan grote bedragen van twintig- tot vijftigduizend euro. Heel veel dus."

Voedselbonnen

Aan het begin van de coronacrisis moesten meerdere voedselbanken en distributiecentra de deuren sluiten. "Als zoiets gebeurt, moet je wel wat doen voor die cliënten. Zij kregen bijvoorbeeld een voedselbon van 25 euro, zodat ze zelf konden gaan shoppen. Als alle voedselbanken dicht zouden moeten, kost dat met vierhonderdduizend gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank al een miljoen euro per week. Als dat een aantal weken gebeurt, ben je heel veel geld kwijt en gaat het hard met het reservegeld." De voedselbank is er daarom zuinig mee, zegt Boswinkel. "In volgende situaties willen we namelijk ook onze cliënten kunnen blijven steunen."

Stilte voor de storm?

De Rotterdamse voedselbank kreeg niet alleen geld gedoneerd, maar ook producten. Een tekort aan voedsel was er daardoor nooit, ondanks het stijgende aantal cliënten. "Voedsel is gelukkig de hele periode niet het probleem geweest", legt de directeur uit. "Midden in de crisis nam het aantal cliënten met 15 tot 25 procent toe. Dat is de afgelopen maanden gestabiliseerd, waardoor er geen grote stijging meer zichtbaar is in de regio. Of dat stilte is voor de storm, weten we niet. Dat laat zich moeilijk voorspellen."

Lees ook