Mensen
2002-2022

20 jaar
Mensen
Winkelmanager Susan Vermunt
Winkelmanager Susan Vermunt

Winkelmanager Susan Vermunt

‘Cliënten verlaten onze supermarkt met een mooi gevulde boodschappentas’

Je zou er zo langs lopen. Een doorsnee gevel in een normale winkelstraat. Aan de Mathenesserweg opende in 2020 de eerste Voedselbank Supermarkt in Rotterdam. Hier hoeven hulpbehoevenden niet in de rij staan voor een kant-en-klaar voedselkrat, maar kunnen ze zelf kiezen wat nodig is. Een waardevol project, vindt ook Susan Vermunt.

Zeg je Voedselbank Supermarkt, dan zeg je Susan. Ze is vanaf het begin betrokken en werkt ook mee aan de verdere uitrol van het concept. We vroegen naar haar drijfveren en bezigheden.

Waarom ben jij destijds gestart met vrijwilligerswerk bij Voedselbank Rotterdam?

“Ik heb jarenlang in de voedingsindustrie gewerkt, en wilde me graag inzetten voor een vrijwilligersorganisatie waar voedsel een grote rol speelt. Bij Voedselbank Rotterdam kan ik echt wat terug doen voor de Rotterdammers die het financieel zwaar hebben. Voor mij de perfecte combinatie van mensen helpen met (gezonde) voeding.”

Welke kennis en ervaring nam je mee?

“Met name organisatorische vaardigheden en ervaring met leiding geven.”

Hoe rolde je in het supermarktproject?

“Ik heb het eerste half jaar gewerkt als planner van transport en personeel in het DC. Door personeelsplanning kwam ik in contact met de projectleider van de supermarkt. Ik was meteen enthousiast en kon direct aan de slag met de voorbereidingen van de eerste supermarkt.” 

Wat doe je er precies?

“Als manager van de supermarkt ben ik verantwoordelijk voor de gehele supermarkt: de vrijwilligers, de cliënten, bevoorrading, voedselveiligheid en hygiëne. Ik probeer een fijne sfeer te creëren in de supermarkt, zowel voor de cliënten als voor de vrijwilligers. Daarnaast ben ik betrokken bij het opzetten van de nieuwe winkels.”

Wat vind je het leukst?

“Eigenlijk vind ik bijna alles leuk. Ik houd van de diverse groep vrijwilligers en cliënten. Daarnaast regel en organiseer ik graag. Dus in de supermarkt kan ik hier helemaal op los.” 

Waar ben je trots op?

“Ik ben in de eerste plaats heel trots op het team van vrijwilligers. Daarnaast dat we de supermarkt goed georganiseerd hebben en dat cliënten graag bij ons komen.”

Welke verbeterpunten zie je?

“Ik zou liever nog een uitgebreider assortiment willen met gezondere producten, zoals bijvoorbeeld volkoren rijst en pasta en plantaardige olie, waarbij we ook speciale dieetwensen meenemen. Denk aan halal, glutenvrij, lactose vrij etc. Daarnaast hoop ik dat we in de toekomst ook meer non-food kunnen aanbieden, zoals schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten.”

Voor wie is zo’n functie geschikt?

“Voor het werken in de supermarkt is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan, zodat je cliënten flexibel kunt helpen en een gezellig praatje met hen kunt maken. Daarnaast moet je als manager kunnen coachen en het team stimuleren. Met een gezellig team van vrijwilligers zorgen we dat de klanten een mooi gevulde boodschappentas mee kunnen nemen. Fijn om wat goeds voor de medemens te doen. “

Voedselbank Rotterdam opent binnenkort meer supermarkten. Plekken waar cliënten wekelijks hun eigen voedselpakket kunnen samenstellen. Aan de hand van het huishouden ontvangen zij een kaart waarop staat hoeveel producten zij kunnen uitkiezen per categorie. In de winkel worden ze vervolgens bijgestaan door een vrijwilliger die meehelpt zoeken. Producten in de tas en met een goed gevoel weer verder! Op termijn moeten deze supermarkten de reguliere uitdeelpunten gaan vervangen.

 

Lees ook