Hulp
2002-2022

20 jaar
Hulp
2021: Studenten schieten te hulp
2021: Studenten schieten te hulp

Vrijwilliger voedselwerving Hans Verkade (61) blikt terug op de eerste lockdown.

“Toen leverde de Rotterdamse horeca veel voedsel bij ons af en toen de scholen dichtgingen, kregen we veel gratis schoolfruit. Door het gehamster in supermarkten liep de levering van groenten en fruit even sterk terug, maar daarna was er geen houden meer aan. We hebben nog nooit zo veel giften gekregen. Van de groenteveiling,  Albert Heijn, Unilever en Procter & Gamble. En ook nonfood zoals babyluiers, shampoo en pakken wasmiddel.”

Vrijwilligster Sandra Weerdenburg (48), die op de afdeling communicatie werkt: “Datzelfde ging op voor vrijwilligers, bijvoorbeeld van het Rode Kruis en studenten. Die helpen bij onze dertig  uitdeelpunten om de oudere vrijwilligers te ontzien, waardoor ze niet hoefden te sluiten. Sinds de aanvang van de coronacrisis hebben meer dan tweehonderd vrijwilligers zich aangemeld voor ondersteuning in ons distributiecentrum. Van Defensie zijn twee kapiteins en een majoor bij ons komen kijken wat er nodig is om de Tilburgse, Amsterdamse en Haagse voedselbanken weer te openen. Het is echt hartverwarmend om te zien hoeveel mensen en bedrijven denken aan de voedselbanken.”

Aanvoer

Verkade: “We krijgen op dit moment ook veel vlees, doordat de horeca niets afneemt; de groothandel moet er iets mee. Voor alle extra aanvoer mogen we bij andere bedrijven tijdelijk gebruik maken van hun vriescellen.” Na het interview gaan we naar het distributiecentrum van de voedselbank, enkele straten verderop. Hier rijden twee vorkheftrucks af en aan om de goederen hoog op te stapelen in een loods. In een achtergelegen ruimte helpt een tiental studenten kratten te vullen, die naar zo’n 5.500 gezinnen gaan. Over de toekomst zegt Verkade: “Die extra aanvoer droogt een keer op. Dat blijft niet doorgaan. Aan de andere kant krijg je door de coronacrisis straks extra klanten. We merken er nu nog weinig van, net als in Den Haag. We gaan nu kijken of de gemeente een centraal meldpunt kan instellen waar mensen zich kunnen aanmelden voor hulp of een voedselpakket. We hebben het gevoel dat veel mensen nu ergens in de lucht blijven hangen en dat dat na de laatste persconferentie van Rutte alleen nog maar erger wordt.”

 Bron: Straatnieuws, Lex Veldhoen

Lees ook