Pastinaakwortel stamppot met gehaktballen
Voor 2-3 personen, bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
500 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukjes
1 grote winterwortel (circa 250 gram), in stukken
500 gram pastinaak, geschild en in stukken
350 gram gehakt
1 teen knoflook, gepeld
1 ei
3 eetlepels verse peterselie, fijngeknipt
2-3 eetlepels paneermeel
2 uien, gepeld en gesnipperd
3 eetlepels olie
25 gram roomboter
2-3 personen
Hoofdgerecht
bereidingstijd: 30 minuten
Zo maak je het
Kook de aardappelstukjes in 15 minuten gaar. Kook in een andere pan stukken wortel en pastinaak samen in circa 15 minuten gaar.
Doe het gehakt in een kom en pers er de teen knoflook boven uit. Voeg ei, 2 eetlepels peterselie, paneermeel en ½ gesnipperde ui toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng goed door elkaar en draai van het mengsel ballen.
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan en fruit de overgebleven ui. Neem uit de pan. Voeg de rest van de olie toe en braad de gehaktballen in circa 15 minuten rondom bruin.
Giet aardappelen en groenten af, maar vang een beetje kooknat op. Stamp van de aardappelen met boter en eventueel kooknat een mooie puree, en breng op smaak met zout en peper. Stamp de groenten grof. Voeg,samen met de gefruite ui bij de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met de gehaktballen. Garneer met de overgebleven peterselie. Serveer met een simpele salade.
Dit recept mochten we overnemen uit het kookboek “Samen aan tafel, volwassen recepten voor groot en klein” van Gees van Asperen.