Armoede
2002-2022

20 jaar
Armoede
Hoeveel geld geef je uit aan voeding?
Hoeveel geld geef je uit aan voeding?

Huishoudelijke uitgaven

Elk huishouden heeft te maken met uitgaven voor eten, drinken en eventuele huisdieren. Welke kosten kun je ongeveer verwachten en hoe kun je hierop besparen? Nibud berekende enkele gemiddelden. Kijk voor besparingstips ook eens op hun website.

Wat geeft een huishouden ongeveer uit aan eten en drinken? Om de kosten voor de verschillende maaltijden per persoon te berekenen, heeft het Voedingscentrum een verantwoord voedingspakket samengesteld. Dit pakket bevat hoeveelheden van producten die iemand gemiddeld nodig heeft op een dag om gezond te blijven. De kosten hiervan staan vermeld in de tabel en zijn gebaseerd op een tweepersoons huishouden (dagelijkse minimale kosten voor voeding per persoon).

Grootte van het huishouden

Hoe meer personen in een huishouden, hoe meer een maaltijd kost. Een voordeel is dat de boodschappen voor meer personen vaak goedkoper uitkomen per persoon. In de tabel hieronder zie je hoe groot dat verschil is per grootte van het huishouden.

Kosten van voeding in vergelijking met een tweepersoonshuishouden:

Voorbeeld: Een gezin bestaat uit een twee ouders (beiden jonger dan 50 jaar), een kind van 7 en een kind van 12 jaar oud. Per dag besteedt dit gezin aan voeding: 7,09 + 6,34 + 3,60 + 5,88 = 22,91 euro minus 30 procent vanwege vierpersoonshuishouden = € 16,04.

Uitgaven zijn afhankelijk van het inkomen

Hoe hoger het inkomen, hoe meer geld aan voeding wordt uitgegeven. Andere uitgaven hebben ook invloed op wat je aan voeding kunt besteden. Heb je bijvoorbeeld hoge woonlasten? Dan blijft er minder over voor bijvoorbeeld voeding.

Wanneer het inkomen stijgt, besteedt een huishouden meer aan andere dingen dan aan voeding. Bijvoorbeeld kleding en vervoer. Iedereen maakt hierin zijn eigen keuzes.

Lees ook