Werk aan de winkel

Werk aan de winkel

Derde Supermarkt op komst

We schakelen om, van voedselkrat naar supermarkt. En met de opening van ons 3e pand liggen we goed op koers: vanaf 2024 kan elke cliënt bij een supermarkt terecht.

Na de Voedselbank Supermarkten in de wijken Feijenoord en Spangen, opent dit najaar een nieuwe vestiging in Rotterdam Noord aan de Crooswijkseweg 82. Op dit moment wordt er hard geklust. Nog even geduld dus, maar dan kunnen onze cliënten ook hier wekelijks hun pakket uitkiezen.

Meer keus en minder verspilling

De supermarkten hebben een groter assortiment. Want anders dan in de kratten, bieden de winkels ook zaken aan als maandverband en schoonmaakmiddelen. Daarnaast proberen we via contacten met het lokale bedrijfsleven, vaker en rechtstreeks versproducten aan te bieden. Overgebleven brood van de plaatselijke bakker kan de volgende dag al bij ons in de schappen liggen.

De supermarkten bieden keuzevrijheid. Bij ‘normale’ uitgiftepunten krijgen cliënten namelijk een vast samengesteld pakket en daar zitten natuurlijk ook producten in die ze niet gebruiken. Zo eet het ene huishouden geen vlees en een ander huishouden met kinderen wil graag pauzehapjes. Als mensen zelf kunnen kiezen, worden er minder boodschappen weggegooid.

Sociale Ruimte

Daarnaast hebben de supermarkten een sociale functie. Elke vestiging heeft een plek waar bezoekers een kop koffie of thee kunnen drinken. Hier komen mensen met elkaar in contact, en kunnen ze vragen stellen over bepaalde hulpinstanties. Deze hulpinstanties zullen zelf ook regelmatig aanwezig zijn in de Sociale Ruimte om hun diensten rechtstreeks aan te bieden.

Betere spreiding van voedsel

Er zijn dus volop voordelen. Ook voor ons. Want anders dan bij de uitdeelpunten, zijn de winkels meerdere dagen per week open. Nu merken we al dat het moeilijk is om in één dag voldoende kratten te vullen en af te leveren. En met het groeiend aantal hulpbehoevenden zal dat probleem alleen maar groter worden. Dankzij de winkels kunnen we de voorraad en de cliënten beter spreiden. Hierdoor hopen we ook meer vers aan te kunnen bieden.