Nieuwe Voedselbank Supermarkt op Zuid

Nieuwe Voedselbank Supermarkt op Zuid

Voedselbank opent grote supermarkt op Zuid

Vanaf 6 februari kunnen cliënten van Voedselbank Rotterdam zelf hun producten uitkiezen in een speciale supermarkt aan de Groene Hilledijk. Feyenoord is daarmee na Delfshaven de tweede deelgemeente waarin zo’n vestiging wordt geopend. Het concept moet het groeiende aantal hulpbehoevenden breder en vooral humaner voorzien van voedingsmiddelen, non-food en advies.

“Het wordt onze grootste supermarkt tot nu toe”, vertelt voedselbank directeur Rob Boswinkel. Hij wijst op het pand waar vrijwilligers hard aan het werk zijn om rekken, koelunits en vrieskasten te plaatsen. Nog even en dan openen de deuren voor totaal duizend cliënten van tien uitdeelpunten op Rotterdam- Zuid. Daarmee verdwijnt het kant-en-klare krat dat zij wekelijks konden ophalen. Voortaan mogen zij de producten zelf uit de winkelrekken pakken en zo hun eigen voedselpakket samenstellen.

Winkel en ontmoetingsplek

Met een oppervlakte van ruim 500 vierkante meter biedt deze Voedselbank Supermarkt ruimte voor een groter assortiment. “Vooralsnog wordt de winkel beleverd vanuit ons eigen distributiecentrum. Op termijn hopen we ook lokale bedrijven te betrekken. Want het mooie is, op deze plek kunnen we naast voedingsmiddelen ook spullen als maandverband en schoonmaakmiddelen verspreiden. Mensen die dat kunnen gebruiken, pakken het. Op die manier spelen we beter in op de behoeften van elk individu en de gezinssamenstelling. Een meer vrije keuze zal uiteindelijk ook tot minder voedselverspilling leiden.”

In de winkel is ook een koffiehoek waar cliënten hun verhaal kwijt kunnen. Volgens Boswinkel zullen ook andere hulpverleners deze ontmoetingsplek gebruiken om hun diensten aan te bieden. De overgang zal in fases gebeuren, waarbij alle cliënten en uitdeelpunten ruim van tevoren worden ingelicht en begeleid naar de nieuwe situatie.

Te weinig vrijwilligers

De eerste maanden zal de supermarkt aan de Groene Hillendijk nog maar vier dagen per week open zijn. De locatie heeft namelijk een schreeuwend tekort aan vrijwilligers. Boswinkel: “We zijn nog hard op zoek naar mensen die tijd hebben om cliënten op weg te helpen en de schappen te vullen. Eén of twee dagdelen per week is vaak al voldoende om ons uit de brand te helpen!”

Of er op termijn nog meer vestigingen zullen volgen? Dat is zeker het geval volgens Boswinkel. “Want uiteindelijk willen we al onze cliënten op deze manier van dienst zijn. Maar in een rustig tempo. “Veranderingen hebben tijd nodig. Voor ons, maar zeker ook voor de cliënten en uitdeelpunten. Iedereen moet wennen.” Tegelijkertijd kan het Boswinkel niet snel genoeg gaan. “Want we hebben de winkels hard nodig om het groeiend aantal hulpbehoevenden van voedsel te voorzien. Er zit een grens aan het aantal kratten dat we per dag kunnen maken en uitleveren. De winkels geven meer flexibiliteit.”